Schijnzelfstandigheid

Burgt Legal > contractenrecht > Schijnzelfstandigheid

Klanten met freelancers vragen naar schijnzelfstandigheid. Dat is logisch, op 1 januari 2025 kan de belastingdienst volledig gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Vanaf die datum wordt het zogenoemde handhavingsmoratorium dat is ingesteld in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) beëindigd. Bedrijven die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen een boete en naheffing krijgen. Hoe zit het met het bestaande contract dat de klant doorgaans gebruikt? Moeten er zaken worden aangepast of moeten we zelfs afscheid nemen van de zzp’er?

Overgangsjaar 2025

Bij het nakijken van de overeenkomst van opdracht is het goed om te bedenken dat jaar 2025 een overgangsjaar wordt waarin nog geen boetes worden uitgedeeld door de belastingdienst. De belastingdienst zal eerst waarschuwen. Het is wel goed om in de loop van 2025 na te gaan wat voor waarschuwingen de belastingdienst geeft. Niet elke zzp-constructie waar wat mis aan is, zal worden beoordeeld als schijnzelfstandigheid.

Aandachtspunten overeenkomst

Van schijnzelfstandigheid is er sprake als de arbeidsrelatie in de praktijk niet overeenkomt met wat partijen schriftelijk hebben afgesproken. De opdrachtgever zal als eerste worden aangesproken door de belastingdienst. Dat betekent niet dat de opdrachtnemer geen verantwoordelijkheid draagt. Hierna worden een aantal belangrijke aandachtspunten genoemd bij het opstellen van de overeenkomst van opdracht, zodat het niet wijst op een dienstverband. Zorg er voor dat de zzp’er zelfstandig werkt en zelf bepaalt hoe de opdracht wordt uitgevoerd. Vermijd dat de zzp’er deelneemt aan teamvergaderingen, trainingen of personeelsuitjes. De zzp’er moet losstaan van het personeel dat in dienst is. Het is goed om in de overeenkomst van opdracht een specifieke start- en einddatum op te nemen. De zzp’er moet zelf kunnen bepalen wie het werk uitvoert en vervanging moet mogelijk zijn. Afspraken over het eindresultaat vastleggen kan, maar afspraken over de werkwijze of het proces kunnen niet. Tenslotte is het goed dat de zzp’er zelf zijn of haar werktijden bepaalt, evenals de werklocatie, als dat mogelijk is.

Deliveroo arrest

De aandachtspunten volgen uit het Deliveroo arrest. In dit arrest heeft de Hoge Raad tien, niet-limitatieve, gezichtspunten geformuleerd bij de beoordeling of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Deze punten tellen mee in de beoordeling, waarbij wordt nagegaan of er sprake is van een arbeidsovereenkomst zoals genoemd in artikel 7:610 Burgerlijk Wetboek.

Wil je meer weten over schijnzelfstandigheid? Neem dan contact op met Burgt Legal via info@burgtlegal.nl of bel 020 – 308 0015