Consumentenbescherming geldt ook op websites. Er gelden regels tegen misleidende en oneerlijke handelspraktijken. Consumenten moeten worden beschermd, bijvoorbeeld tegen ongevraagde en ongewenste situaties. Zo moet het online duidelijk zijn voor de consument bij wie ze iets kopen. Het moet ook duidelijk zijn bij wie consumenten terecht kunnen als er een probleem is.
Toezicht op consumentenbescherming
In Nederland houdt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toezicht op de consumentenbescherming. Er gelden verschillende (Europese) regels en wetten, bijvoorbeeld de Wet handhaving consumentenbescherming. Door deze wet moet een consument uitdrukkelijk akkoord gaan met een aankoop of aanvullende dienst, bijvoorbeeld door een vakje aan te vinken. Het is onvoldoende om het akkoord te verwerken in de algemene voorwaarden. Voor gratis diensten hoeft de consument geen uitdrukkelijk akkoord af te geven.
Wet handhaving consumentenbescherming
De consument moet begrijpen dat hij een bestelling plaatst waar een betalingsverplichting aan vast zit. De bestelknop op een website moet dat aangeven. Met de tekst ‘bestelling met betalingsverplichting’ wordt hieraan voldaan, zo is wettelijk aangegeven. Alleen de tekst ‘bestelling plaatsen’ is volgens de Hoge Raad onvoldoende. Daarnaast geeft de Wet handhaving consumentenbescherming aan dat de ACM een openbare waarschuwing kan geven voordat zij een inbreuk heeft vastgesteld, indien dat nodig is om consumenten snel en effectief te informeren over een schadeveroorzakende handelspraktijk van een ondernemer en daardoor schade kan voorkomen.
Eerlijke website
Ook de Wet oneerlijke handelspraktijken is van toepassing. De ACM geeft op haar eigen website uitleg over de regels tegen misleidende en oneerlijke handelspraktijken. Zo geeft de ACM aan dat het oneerlijk is als een consument op een website een keuze kan maken die zij anders niet had gemaakt. Wat dit concreet betekent, is per website afhankelijk. Veel websites maken gebruik van een disclaimer. Het is goed om te bedenken dat met een disclaimer de aansprakelijkheid niet wordt uitgesloten.

Wil je meer weten over consumentenbescherming op websites? Neem dan contact op met Burgt Legal via info@burgtlegal.nl of bel 020 – 308 0015